TRÄD OCH ANNAN VÄXTLIGHET
En blivande björk. Ännu blommande.
I vissnat tillstånd.
Årets skörd.
2-3 blomställningar binds samman till en blivande björk.
Varje år blir det c:a 25 träd (björkar). Här är fröställningen grundmålad i grönt för att hålla allt på plats under resten av arbetet.
Stammen behandlas med spärrmassa ett par gånger för att få upp en stam.
(Massan används till fuktspärr i badrum)
Här är kronan lövad.
Här är stam och grenverk målade. Återstår att måla upp bladverket i önskade nyanser. Jag har lagt på lite tidiga höstfärger på mina träd.
För att fästa lövverket använder jag 3M Dispay Mount. Dyrt men bäst och ganska drygt. Jag började med ett billigt spraylim från Biltema, men detta trådade sig och var kladdigt. Klarlack för att fixera lövverket under olika stadier.
Olika sprayfärger för att få chatteringar och nyanser i trädkronan. Stam och grenverk måste penselmålas för att komma åt på alla ställen.
Lövverket är från Busch: Laubflocken 7331 för lite shirare grönska eller Belaubung 7311 och 7317 för tätare. Färg spelar mindre roll eftersom man ändå bör spruta på lite olika nyanser för att få en djupverkan i trädkronan.
En annan typ av träd fortfarande i blom. (Fortsättning följer)
Det här med modellträd är ett svårt kapitel. Det finns ett antal seriösa artiklar i vår fackpress om hur man bygger specifika arter. Men det blir lite avskräckande när man sen läser att ett träd tar ett par dagar i anspråk. På min layout har jag uppskattningsvis c:a 500 träd. Av dessa är ett 25-tal sparade H0-träd som står i baggrunden för att förstärka perspektivet. Trädmästare Anders Bondesson har gjort 25 granar som bildar en liten dunge. Ett 25-tal tallar är på gång. Resten är således trädmaterial som jag hämtat från trädgården. Dom flesta är av ospecifiserad art. De är träd helt enkelt. Granar och tallar går att känna igen liksom björkar, men det beror nog mest på sen vita stammen. Förhoppningsvis är det ingen arborist som läser mina sidor, men om så vore får jag ta den kritiken.
500 träd undrar någon. Var får man plats med så många. Saken är ju den att träd i skogen står väldigt tätt samman. Allt för ofta ser man mj-layouter där man placerat upp träd som vore dom staketstolpar. Inte snyggt. Bättre då med en tät skogdunge.
BYGGNADER
Kulisshus.
Fasadbeklädnaden är NE-flak samt lister. Utsmyckande detaljer är laserskurna i MDF och plywood. (Ristat och skuret)
Bottenvåningen kommer att kläs med tegel.
Hus på gång. Taket saknas.Insida. Stomme av 0,8 mm ply med laserskurna fönster. Förstyvningar är gjorda med balsalister för att hålla fasaderna raka.
Ett godsmagasin för Björkfors station. En ganska stor byggnad med så ska man kunna köra in vagnar får lastning. Förebilden är hämtad från boken Stationshus. Fanns på många äldre bangårdar.
Interiör med lastbryggan. Ännu saknas fönster och dörrar.